نفستان سخت ميآيد؟ راه كه ميرويد، ريههايتان كمتوانيشان را به رختان ميكشند و وقتي كه ميخواهيد از جايتان بلند شويد، احساس تنگي نفس ميكنيد؟ نگران نباشيد! بسياري از زنان باردار در اين نه ماه با تنگي نفس درگير هستند و در اغلب موارد، تنگي نفس سلامت آنها و جنينشان را تهديد نميكند.
همه مثل شما هستند
سه ماهه دوم و سوم بارداري، زمان دچار شدن مادران به تنگي نفس است. اگر در اين ماهها وزنتان بيش از اندازه بالا رفته باشد، يا در شكم بزرگتان، دوقلو حمل كنيد، احتمالا بيشتر دچارتنگي نفس ميشويد. رحم بزرگ شما در اين ماهها، فشار بيشتري به ديافراگمتان وارد ميكند و اين فشار حتي به ريههايتان هم منتقل ميشود. به همين دليل در سه ماهه دوم و بيشتر از آن، سه ماهه پاياني بارداري، بيشتر از قبل با تنگي نفس درگير ميشويد.
هورمونها مقصرند
تغييرات هورموني، از دلايل اصلي تنگي نفس در بارداري هستند. افزايش ترشح پروژسترون، بدن شما را براي وارد كردن اكسيژن بيشتر به جريان خون توانمند كرده و ظرفيت ريههايتان را بيشتر ميكند. اما در مقابل، بدنتان مجبور به خارج كردن ميزان بيشتري دياكسيد كربن ميشود و تنگي نفس بيشتري را تجربه ميكنيد. با اين اوصاف، نه تنها نبايد از تنگي نفس دوران بارداري بترسيد، بلكه بايد آن را به عنوان يكي از نشانههاي كاركرد درست بدنتان در اين ماهها تلقي كنيد.
مراقب معدهتان باشيد
تغييرات هورمون، فشار آوردن رحم به معده و عادات مخرب تغذيه، زمينه را براي دچار شدن به ريفلاكس اسيدي مري فراهم ميكنند. اغلب زنان باردار، در اين دوره 9 ماهه، از ريفلاكس شكايت دارند و شدت گرفتن اين مشكل هم ميتواند احساس تنگي نفس را به آنها القا كند.
نگران فرزندم باشم؟
نه نگران نباشيد، فرزند شما نه تنها به خاطر تنگي نفستان دچار كمبود اكسيژن نميشود، بلكه خود او يكي ديگر از زمينهسازان تنگ شدن نفستان است. او هر روز به اكسيژن بيشتري نياز پيدا ميكند و به خاطر تامين اين نياز، نفس كشيدن را برايتان سخت ميكند.
همه چيز طبيعي است؟
تنگي نفس در اغلب موارد، يك عارضه طبيعي و بيخطر بارداري است. اما بدن برخي مادران به دليل كمخوني يا فقر آهن، توانايي كمتري براي تامين اكسيژن مورد نياز دارد و به همين دليل، اين افراد بيشتر از مشكلات تنفسي شكايت ميكنند. اگر شما هم شرايط مشابهي را تجربه ميكنيد، حتما با انجام يك آزمايش خون، از نبود اين مشكل در بدنتان مطمئن شويد.
گذشته از اين، در صورتي كه به آسم دچار هستيد، نبايد به دليل مراقبت از فرزندتان داروهاي خود را قطع كنيد. چراكه افزايش مشكلات تنفسي شما، خطرسازتر از عوارض مصرف اين داروهاست. درصورتي كه به آسم يا آلرژي دچار هستيد، حتما موضوع را با پزشكتان در ميان بگذاريد تا در صورت لزوم، داروي كمضرري را براي بهبود وضعيت تنفستان تجويز كند.
چه زماني خلاص ميشوم؟
جنين شما در 36 هفتگي، به لگنتان وارد ميشود و احتمالا در همين زمان، تنگي نفستان كمتر از ماههاي قبل ميشود. البته انتظار خلاصي كامل از اين مشكل را نداشته باشيد و اگر تا زمان تولد فرزندتان با تنگي نفس درگير بوديد، تعجب نكنيد.
بعد از زايمان، سطح پروژسترون خون شما كاهش مييابد و فشار از روي ديافراگم و رحم شما برداشته ميشود. به همين دليل احتمالا در روزهاي بعد از تولد فرزندتان، بهتر نفس ميكشيد. با وجود اين، براي برگشتن رگهايتان به حالت قبل از بارداري و بهبود كامل وضعيت انتقال اكسيژن در بدن، به زمان بيشتري نياز خواهيد داشت. پس صبور باشيد.
به اورژانس زنگ بزنيد اگر ...
در صورت مشاهده نشانههاي زير، ديگر نميتوانيد تنگي نفس را يك عارضه طبيعي دوران بارداري تلقي كنيد و حتما بايد به مراكز درماني مرجعه كنيد:
- احساس ميكنيد قلبتان به سينه ميكوبد و نامنظم و محكم ميزند؟
- تنگي نفس بسيار شديد و همراه با خستگي را تجربه ميكنيد و حتي در صورت كم كردن تحركتان هم بهتر نفس نميكشيد؟
- درد در قفسه سينهتان ميپيچد؟
- شبها آسان نفس نميكشيد و تنگي نفس شما را بيخواب ميكند؟
منبع: ninisite.com